“Eén van de grootste geschenken in MIJN leven!”

Cadeau

Herken je dat gevoel? Dat het jouw taak is om voor iedereen te zorgen? Dat het jouw taak is om iedereen te pleasen? Dat je bang bent voor ruzie? Dat je graag leuk, lief en aardig gevonden wilt worden?

Ben jij ook zo moe?

Dit waren mijn voornaamste struikelblokken toen ik Mariska vorige jaar leerde kennen en met haar in contact kwam. Het voelde alsof ik in een spinnenweb vastzat. Ik was altijd bezig met rekening houden met de gevoelens van anderen, nam veel emoties van anderen op me, was een leunpaal waar anderen zich aan mochten vasthouden. Uiteindelijk ging mijn relatie voorbij, maar zelfs toen bleef ik dit doen… en misschien doe ik dit soms nog een beetje… Gelukkig, een beetje en dat is goed, want het hoort bij me. Ik was alleen vergeten dat er ook nog iets anders bij me hoort…

Mariska heeft me geleerd dit in te zien. Mariska heeft met behulp van o.a. de familieopstelling visueel duidelijk gemaakt welke plek ik innam, of eigenlijk niet innam in een relatie (familie-gezin). Het inzien van wat ik deed en welke invloed dat op mij had heeft me uiteindelijk meer geleerd dan het veranderen van mijn handelen.

Het inzien van wat er gebeurt is nu namelijk mijn spiegel, voor als het weer eens gebeurt. Het herkennen van wat ik doe, want je blijkt het zelf te doen ?, geeft mij al voldoende ruimte en inzicht om het anders aan te gaan pakken in een situatie. Mariska heeft me namelijk geleerd dat ik er ook nog ben… iets wat ik wel eens vergat, oké, vergeet… ?

Mariska heeft mij geleerd om naar mezelf te kijken, te luisteren en vooral te voelen wie ik ben, mijn eigen kleine ik te omarmen en te waarderen. Mariska heeft me geleerd om eigenschappen/ stemmetjes in mijn hoofd te omarmen die mij dienen, en de stemmetjes van vroeger, die mij niet meer dienen, los te laten in liefde.

Dankbaarheid is iets wat ik geleerd heb, niet dankbaar naar anderen, dat wist ik wel hoe dat moest, maar juist dankbaarheid aan jezelf, dankbaar voor wie ik heb mogen worden, voor wat ik vind en voel en vooral daarop te mogen vertrouwen, dat ik ok ben. Hierdoor is het makkelijker geworden om meningen/ afwijzingen van anderen te accepteren. Kennelijk is dat namelijk goed, het past dan niet bij mij en ik vertrouw daar nu op.

Mariska heeft mij geholpen om naar mezelf te mogen kijken, dat het goed is wie ik ben, dat ik heel dicht bij mezelf mag blijven en keuzes en beslissingen op mijn gevoel maak, soms zonder een relatieve verklaring van waarom? Omdat het goed voelt en ik nu op mezelf vertrouw.

Mariska heeft me geleerd de problemen van anderen niet meer proberen op te lossen. Door me hier wat oppervlakkiger in op te stellen, heb ik geleerd me meer op mezelf te focussen en tegelijkertijd iemand anders zelf de regie en verantwoordelijkheid over zijn/ haar leven te laten nemen. Je oppervlakkiger opstellen betekent namelijk niet dat je niet geïnteresseerd bent, het is juist goed om iedereen zelf op zijn/haar eigen benen te laten staan en daardoor zelf ook weer op je eigen 2 (en niet 4 of 6) benen te gaan staan.

Door alle ontwikkelingen die ik gedurende het afgelopen jaar heb mogen meemaken, heeft Mariska mij een van de grootste geschenken in mijn leven gegeven, MIJN leven.

Ik durf nu iemand te bedanken voor een aanbod en toch nee te zeggen, omdat IK het zo voel. Door dit een paar keer te doen en dit te oefenen, ga je voelen dat je voor jezelf zorgt, dat je jezelf aan het vormen bent tot de persoon die jij graag wil zijn, en dat voelt zo fijn, het blij zijn met jezelf.

Het is super eng om dit traject te starten, zo buiten je veilige plekje, hoe fout soms ook, maar toch vertrouwd. Toch gun ik echt iedereen een traject met Mariska, de spiegel die ze je voorhoudt, het geloof in jou en de aanpak die ze heeft. Door de warmte en het vertrouwen dat zij mij heeft gegeven ben ik zoveel dichter bij mezelf gekomen.

Ik heb geleerd schuldgevoel te parkeren, sommige auto’s  staan daar nog steeds geparkeerd, aangezien parkeren soms goed genoeg is. Je hoeft jezelf niet te veranderen, je hebt alleen het recht om sommige emoties, die jou niet langer dienen op te ruimen. Als persoon verander je, je emoties zitten soms zo diep geworteld dat ze soms achterblijven op je ontwikkeling als persoon. Mariska helpt je je emoties en ervaringen en pijnen op te ruimen, niet weg te stoppen of te vergeten, nee juist in liefde te ontvangen en op te ruimen…

Dit geeft rust en ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *