Holistische EMDR/Traumacoaching

Na een traumatische ervaring of nare gebeurtenis zoals een ongeluk, brand, seksueel misbruik, geweld, je bent gebeten door een hond of je hoort altijd maar van anderen dat je nergens goed in bent, kun je daar last van blijven houden. Je slaat een overtuiging op die steeds maar weer terug komt. Je voelt je somber, je hebt last van nachtmerries of je bent angstig. Soms word je getriggerd door gedrag van iemand anders, zonder dat je beseft waar dat vandaan komt.

Zo’n nare ervaring wordt vaak beleefd met een heftige emotie. De herinnering eraan wordt dan met de daaraan gekoppelde emotie opgeslagen in het langetermijngeheugen in je hersenen.
De herinnering, het gevoel of fysieke ongemak kan steeds weer naar boven komen. Je kunt het vergelijken met een bal die je onder water drukt die steeds keihard weer naar boven komt.

Holistische emdr, traumatherapie, kan je helpen om deze emoties los te koppelen van de gebeurtenis. Je zult ervaren dat het makkelijker wordt om met deze herinnering om te gaan.

Hoe gaat zo’n emdr behandeling?

Eerst vindt er een intake gesprek plaats, om te kijken of een emdr behandeling de juiste behandeling is voor jouw vraag. Dit kan via Teams of beeldbellen via WhatsApp of we komen hier op in een traject dat je bij mij volgt.
Dan gaan we aan de slag. Ik zal je vragen aan die nare gebeurtenis of gevoel te denken. Soms weet je niet wat de gebeurtenis is geweest en is het iets wat je je niet herinnert of dat je hebt verdrongen, dan neem ik je via een visualisatie, een soort van meditatieve reis, mee naar jouw situatie.

Doordat je terugdenkt aan de gebeurtenis, haal je de herinnering uit je langetermijngeheugen en verplaats je deze naar je werkgeheugen. Terwijl jij aan deze herinnering denkt en aan alles wat daarmee te maken heeft, ga ik je zogenaamde links-rechts signalen geven. Dit doe ik met behulp van geluid en aanrakingen op schouders, knieën en voeten.
Het werkgeheugen krijgt nu zoveel informatie tegelijk te verwerken, dat daardoor de emoties die aan die nare herinnering vastzitten, vervagen.

Emdr richt zich op het verwerken van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen en het begrijpelijk maken van gevoelens van onmacht en wanhoop. Door onverwerkte traumatische ervaringen kun je allerlei fysieke, emotionele en psychische klachten gaan ervaren. Door die gebeurtenis alsnog te verwerken herstel je de van oorsprong aanwezige vitaliteit en veerkracht in jezelf!

Je gaat merken dat je na afloop van de behandeling makkelijker aan de gebeurtenis kunt denken. Je voelt je niet meer boos, machteloos, verdrietig angstig of schuldig en ook de positieve overtuigingen zijn aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *