Heb je wel eens van de dramadriehoek gehoord? De dramadriehoek bestaat uit een aanklager, een redder en een slachtoffer. Dit zijn minder effectieve en niet-gelijkwaardige rollen waarin je terecht kunt komen in de communicatie.
De aanklager legt snel de schuld bij een ander neer. Op deze manier kan hij bij zijn eigen angsten en pijn weg blijven. “Waarom pak jij die taak niet op? Jij doet ook nooit iets!
“Het slachtoffer is afwachtend, gedraagt zich hulpeloos en is niet bij machte om de situatie te veranderen. “Ik doe het toch nooit goed, doe jij het maar……”
De redder neemt graag de verantwoordelijkheid van de ander op zich. Hij biedt ongevraagd hulp of geeft goedbedoelde adviezen. “Joh, laat mij dat maar even doen, dan kun jij even pauzeren.”
De redder zal het slachtoffer gaan redden. Als dat volgens het slachtoffer niet goed genoeg is dan zal deze in de rol van de aanklager schieten. Zo wisselt het steeds weer in de driehoek. Hoe blijf je uit deze dramadriehoek? Word bewust van jouw eigen gedrag, van jouw eigen houding en jouw eigen handelen. Probeer je voor te stellen wat jouw manier van communiceren met de ander doet. Zet de hoofdrollen van de dramadriehoek buiten de deur en communiceer vanuit jezelf en zonder oordeel.